Nalewkę z tych owoców nazywano kiedyś lekiem kobiet. Robi się ją bardzo łatwo

Dodano:
Owoce kaliny Źródło: Shutterstock / Ivan Boryshchak
Nalewka z kaliny była dawniej wykorzystywana jako remedium przy bólach menstruacyjnych, obfitych miesiączkach i dolegliwościach związanych z menopauzą. Tradycyjny specyfik łatwo zrobić w domu.

WAŻNE: Nalewka z kaliny to napój na bazie alkoholu. Nie mogą po niego sięgać osoby, które nie ukończyły 18 lat, kobiety w ciąży i inne osoby, które z różnych powodów nie powinny pić alkoholu. Według aktualnych zaleceń nie ma bezpiecznej dawki alkoholu.

Nalewka z kaliny koralowej (inaczej kalinówka) to napój, który doskonale znały nasze prababki. Specyfiki zrobione na bazie charakterystycznych, czerwonych owoców były pomocą przy typowo kobiecych dolegliwościach, takich jak bóle miesiączkowe i zbyt obfite miesiączki, ale też przy złym samopoczuciu związanym z menopauzą. Kalina koralowa to roślina, którą wiele osób ma w ogrodach, ale kalina rośnie też dziko, często przy akwenach wodnych.

Jakie właściwości ma kalina?

Henryk Różański, znany polski fitoterapeuta, podkreśla w swoich publikacjach, że alkoholowe wyciągi z kaliny działają rozkurczająco i uspokajająco na mięśnie macicy, przynoszą ulgę przy bolesnym miesiączkowaniu. Pomagają także przy leczeniu żylaków kończyn dolnych i odbytu. Owoce kaliny działają uszczelniająco i wzmacniająco na naczynia krwionośne, wykazują działanie przeciwzapalne i obniżają ciśnienie krwi. Mają także działanie przeciwobrzękowe, moczopędne i napotne. Różański jednak zaleca, aby nie spożywać surowej kaliny bez obróbki termicznej – w takiej formie, zwłaszcza w dużej ilości, owoce mogą spowodować dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Dobrze jest zbierać kalinę późną jesienią, nawet już po pierwszych przymrozkach.

Jak zrobić nalewkę z kaliny?

Nalewkę z kaliny koralowej robi się bardzo łatwo, jednak wymaga ona sporo cierpliwości. Trunek będzie gotowy najwcześniej za 8 miesięcy. Tak naprawdę wystarczy zalać owoce alkoholem i czekać.

My proponujemy zrobić kalinówkę bez dosładzania, ma ona wówczas mocno wytrawny smak. Jeśli jednak wolisz słodkie nalewki, dodaj cukier lub ewentualnie miód (w przypadku miodu trzeba mieć świadomość, że wpłynie on na smak nalewki) po zlaniu alkoholu z owoców.

Przepis: Nalewka z kaliny

Nalewka z owoców kaliny.

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
2230

Składniki

  • 1 kg owoców kaliny
  • 500 ml spirytusu
  • 500 ml wody

opcjonalnie:

  • 300 g cukru

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie nalewkiOwoce kaliny zalej spirytusem rozcieńczonym wodą i odstaw na dwa miesiące.
  2. Zlewanie nalewkiPo tym czasie zlej nalewkę do butelek i odstaw na minimum 6 miesięcy. Jeśli chcesz słodzić kalinówkę, dodaj cukier już po zlaniu nalewki.

Źródło: smaki.pl, rozanski.li
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...